Siirry suoraan sisältöön

Miten opin norjan kielen kuukaudessa

Olin saanut mahtavan työpaikan Oslossa ja muutto Norjaan oli edessä. Olin todella innoissani. Norjassa olin käynyt aiemmin vain muutaman kerran, joten maa, sen kulttuuri ja varsinkin kieli olivat minulle vieraita. Miten opin norjan kielen kuukaudessa.

Aloitin Telenorin johtajakoulutusohjelmassa ja työpaikkani oli mobiililiiketoiminnan tuotekehityksen yksikössä. Olin varma, että opin norjan kielen yhtä nopeasti kuin saksan kielen. Olinhan suorittanut opinnot Saksan yhdessä vaikeimmista yliopistoista. Toki saksan kieltä olin opiskellut aiemmin, sillä ennen opiskelun alkua olin asunut Saksassa reilu puoli vuotta. Itsevarmasti ajattelin selviytyväni Telenorin johtajakoulutuksen opinnoista ja työssäni yhtä hyvin, kun opiskelen samalla norjan kieltä kielikurssilla. Toisin kävi! En löytänyt minulle sopivaa kielikurssia, sillä kurssien opinnoissa edettiin hitaasti. Jätin kielikurssit ja mietin hetken, miten oppisin norjan kielen nopeasti, sillä minun oli opittava niin puheen tuottaminen, kuullun ymmärtäminen kuin kirjoittaminen. Ymmärsin aika nopeasti, että pelkällä englannin kielellä en voisi jatkaa montaa viikkoa. Johtajakoulutuksessa kaikki materiaali oli norjan kielellä, samoin opinnot suoritettiin norjan kielellä. Mobiiliyksikössä selvisin toki englannin kielellä, mutta se alkoi vaikuttaa työntekoon, sillä moni norjalainen kyllästyi keskustelemaan englanniksi. Lisäksi jäin aina työkavereiden keskustelujen ulkopuolelle.

Oli siis aika keksiä ratkaisu!

Aloin iltaisin visualisoimaan norjan kielen oppimista. Luin Aftenposten -sanomalehteä ja katsoin norjalaisia tv-ohjelmia. Harjoittelin niiden mukana ääntämistä. Aluksi vain kuuntelin ja annoin kielen ikään kuin tallentua, enkä pyrkinyt ymmärtämään sanoja. Käytin ahkerasti sanakirjaa, kun luin norjalaisia lehtiä. Sanavarastoni kasvoi nopeasti. Tein aiemmin kehittämäni visualisointimenetelmän mukaisesti harjoituksia samalla kun yritin muistaa mm. tv-ohjelmissa kuulemiani sanoja. Yhtenä iltana lukiessani erästä norjalaista lehteä sain oivalluksen, miten voin hyödyntää saksan kielitaitoani norjan kielen oppimisessa. Aloin hyödyntää saksalaisia sanoja ja englannin kielioppia yhdessä visualisointi- ja lukuharjoitusteni kanssa, eikä todellakaan mennyt kuin nelisen viikkoa, kun norjan kieli oli hyvin hallussa. Oli uskomaton tunne, kun ymmärsin ja kykenin seuraamaan Oslon Business Schoolin opettajan johtamiskulttuurin oppituntia. Kieltä harjoitin puhumalla. Pyysin työkavereitani korjaamaan aina kun tein virheitä. Moni auttoi minua, josta olen todella kiitollinen. Virheiden korjaukset auttoivat parantamaan puhekieltä.

Uuden kielen kykenee oppimaan nopeasti ja tehokkaasti. Visualisointi ja luovuus ovat avainasemassa. Aivomme ovat todellakin kuin suuri tietokone, joka kykenee tallentamaan valtavan määrän tietoa. On vain itsestämme kiinni, miten hyödynnämme aivojamme opetellessamme esimerkiksi uutta kieltä. Muutamat helposti opittavat menetelmät tekevät kieliopinnoista motivoivan ja innostavan sekä edesauttavat tulosten saavuttamisessa.